felső fejléc
jobb menu reszjobb menu resz
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóRegisztráció

Elvesztett jelszó
Határtalanul: Felvidéken jártak a hetedikesek (2019. 05. 10-12. )

Felvidék HATÁRTALANUL!

A Szepesség gyöngyszemei - „Rákóczi” - 3 nap

2019. május 10-12.

 Bild könnte enthalten: 5 Personen, Personen, die lachen, Personen, die stehen und im Freien

A Bői Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul pályázat keretében egy csodálatos felvidéki kiránduláson vehettek részt. A programhoz a Szelestei Általános Iskola hetedikesei csatlakoztak, akikkel a közös programok és élmények révén baráti kapcsolatba kerültek a gyerekek.

A kirándulásra felkészítő órákon diavetítés, térkép tanulmányozás, művészettörténeti barangolás zajlott tanáraik útmutatásával. A gyerekek által készített PPT-t szülői értekezleten szüleik is megtekintették, akik nagyon örültek a lehetőségnek.

 

1. nap

A Felvidékre érve először a felújítás alatt álló Krasznahorka „büszke” várának lenyűgöző látványa tárult elénk.

A vár tövében a különlegesen szép, szecessziós stílusú Andrássy Mauzóleumot tekintettük meg, melyben a vár egykori ura, Andrássy Dénes és felesége, Franciska nyugszik.

Rozsnyón az őrtorony kerengőjéről megtekintettük a történelmi városközpontot.

Betlér a Gömör-Szepesi hegység lábánál fekszik, itt találjuk az Andrássy - vadászkastélyt. Az eredetileg gótikus kastélyt az 1800-as években építették át. Könyvtára több, mint 14000 kötetet foglal magába. Csodálatos berendezése a mai napig, szinte teljes pompájában látható. Angolkertje ma 57 hektáron terül el, barlanggal, vízeséssel, valamint számos gyönyörű szoborral.

Szállásunk Tátralomnicon volt. Egy hotelben és az ahhoz tartozó faházakban szállásoltak el bennünket. Ablakainkból csodálatos látvány tárult elénk, a felhők mögül időnként megmutatta magát a Magas-Tátra megannyi csipkézett, hósipkás csúcsa.

Este irodalmi vetélkedőn vettünk részt. A felvidéki írók és költők, kiemelten Mikszáth Kálmán munkásságához kapcsolódtak az izgalmas feladványok.

 

2. nap

Szlovákia bővelkedik cseppkőbarlangokban. Egyik leglátványosabb közülük a Bélai-cseppkőbarlang. Lenyűgöző formái közül a 25 méter magas cseppkő-vízesés elragadó látványa volt a legemlékezetesebb, melyet zenehallgatás tett még varázslatosabbá.

Utána a Szepesi vár megtekintése következett, mely Közép-Európa legnagyobb vára, a Világörökség része. A XI. században kezdték építeni, virágkora a tatárjárás idejétől számítható. A történelem során számos csata helyszíne volt. Ma régészeti leleteket bemutató kiállítás, fegyvergyűjtemény, kínzókamra tárul a látogatók szeme elé benne.

A lőcsei fehér asszony legendájának nyomdokaiba lépve felkutattuk a város nevezetességeit.

Lőcsén a Szent Jakab templomban találjuk a világ legmagasabb gótikus stílusú oltárát, Lőcsei Pál mester fa szobraival.

A főtéren található az 1550 körül épített városháza, melyet az évszázadok során több stílusjeggyel gazdagítottak. Mögötte helyezték el a szégyenketrecet, melyben közszemlére tették régen az elítélt bűnözőket. Vicces volt, ahogy egy hóhérnak öltözött ember minket is beterelt a ketrecbe.

Késmárkra utaztunk tovább, melynek központjában áll a ma múzeumnak otthont adó reneszánsz stílusú, pártázatos, bástyákkal tagozott Thököly-vár, mely napjainkban restaurált állapotban tárul a látogatók elé. A fekete várúrnő sötét legendájával a Tátra alatti város népszerű látványossága.

Thököly Imre szarkofágjánál megemlékeztünk arról, hogy hamvait 1906 októberében újratemették Késmárkon, szülővárosának új evangélikus templomában, ahol elhelyezték palástját és zászlaját is, valamint azt a feliratos domborművet, amely izmiri sírját borította.

Megcsodáltuk továbbá a városban a Szent László kegytemplom színes üvegablakait.

 

3. nap

Eperjesen megtekintettük a város központi jellegzetességét, a Szt. Miklós templomot. A háromhajós gótikus templom tűzvész áldozata volt 1788-ban, de boltozatai, ablakai, kapui megmaradtak. Oltárát Lőcsei Pál szobrai ékesítik.

Idegenvezetőnk egy város-maketten mutatta be az épületeket, a fontos történelmi események helyszíneit.

A város egyik gyöngyszeme a reneszánsz stílusban épült Rákóczi-ház, amely Rákóczi Györgynek és II. Rákóczi Ferencnek is otthont adott rövid ideig. Jellegzetessége a pártázat és a három kiugró zárt erkély, amely az egykori Királyi Magyarország területének egyik legépebben fennmaradt reneszánsz emléke.

Megemlékeztünk Maléter Pál ezredesről, az egykori honvédelmi miniszterről, az 1956-os forradalom kivégzett mártírjáról.

Kassa Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Abaúj-Torna vármegye székhelye, ma a róla elnevezett kerület és járás központja. Katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm, Európa egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete. Az óváros centrumában, a Fő utca központi szakaszán áll. Itt került sor II. Rákóczi Ferenc újratemetésére. Szarkofágjánál elénekeltük a Himnuszt, és tiszteletünk jeléül koszorút helyeztünk el rajta.

 

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik ezt a feledhetetlen kirándulást biztosították!

Kívánjuk, hogy a következő évfolyamok diákjai is hasonlóan élménydús programokkal gazdagodjanak, a szomszédos országok magyarlakta területeire kirándulva!

 

Némethné Rupert Rafaella

                                                                                                                      osztályfőnök

 

Fotók: ITT.

 

Képtalálat a következőre: „határtalanul logo 2019”

Innen néznek minket
also_lablec